Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το Χρυσό Στεφάνι της Αμφίπολης

Unknown | 29.3.07 |

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Πολιτισμού
παρατηρούν το Χρυσό Στεφάνι της Αμφίπολης
Το χρυσό νεκρικό μακεδονικό στεφάνι του 4ου αιώνα π.Χ. και την αρχαϊκή Κόρη του 6ου αιώνα π.Χ. υποδέχτηκε η ελληνική πολιτεία, σε επίσημη εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Και οι δύο αρχαιότητες αποτελούν προϊόντα επαναπατρισμού, αφού είχαν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον επιτυχή επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων και στο συστηματικό έργο που παράγεται στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και κάθε προϊόν λαθρανασκαφής ή αρχαιοκαπηλίας προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτιστική της κληρονομιά. 

«Η υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με κάθε νόμιμο μέσο είναι αυτονόητη υποχρέωση. Η διεκδίκηση, από ξένα μουσεία και συλλέκτες, κάθε ελληνικού αρχαίου αντικειμένου, για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης είναι ζήτημα κατεπείγουσας προτεραιότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στην ολοκλήρωση του νέου Μουσείου Ακροπόλεως, αλλά και στην επιστροφή των δύο θραυσμάτων από τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο που έγινε το 2006 και που «εξανεμίζουν τις έωλες δικαιολογίες που προβάλλονται για τη μη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης «στη σύσταση σχετικής Διεύθυνσης στο υπουργείο Πολιτισμού για την αποτελεσματικότερη αναζήτηση, τεκμηρίωση και διεκδίκηση κινητών μνημείων, τα οποία είναι προϊόντα λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης», αλλά και στο νομοσχέδιο για το θέμα της αρχαιοκαπηλίας «που προωθείται άμεσα προς ψήφιση από την ελληνική Βουλή».

«Η πολιτική δικαιώνεται όταν παράγει απτά αποτελέσματα. Οι στόχοι μας μέρα με την ημέρα γίνονται πράξη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης χαρακτήρισε τα δύο αρχαία αντικείμενα ως «αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης».

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού ότι και οι τέσσερις ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονταν στο Μουσείο Γκετί επαναπατρίστηκαν «άνευ ουδενός ανταλλάγματος και με εξώδικο τρόπο».

«Η εποχή που αγόραζαν ανεξέλεγκτα κλαπέντα αντικείμενα μεγάλης αξίας από την γκρίζα αγορά έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ευνοϊκή συγκυρία που επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικήσει όσα δικαίως τής ανήκουν, εάν και εφόσον υπάρχουν αποδείξεις παράνομης κτήσης και εξαγωγής από τη χώρα. Έκανε, ακόμα, λόγο για τη μεγάλη στροφή της διεθνούς κοινότητας που αρχίζει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την ηθική, τονίζοντας ωστόσο «ότι η νέα εποχή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα υγιή συμφέροντα των μεγάλων μουσείων».

Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε, εξάλλου, στο ιστορικό των συστηματικών ενεργειών που έγιναν το τελευταίο δεκάμηνο για την επιστροφή των αρχαιοτήτων. 

Πριν λίγους μήνες, είχαν επιστραφεί στην Ελλάδα ακόμα δύο αρχαιότητες, το Ανάγλυφο από τη Θάσο του 6ου π.Χ. αιώνα και η ενεπίγραφη Βοιωτική Στήλη του 4ου αιώνα π.Χ., οι οποίες αποτελούσαν επίσης προϊόν αρχαιοκαπηλίας.

Το Μαρμάρινο Άγαλμα Αρχαϊκής Κόρης και το Χρυσό Νεκρικό Μακεδονικό Στεφάνι θα παραμείνουν επί μακρόν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και συζητείται η οριστική εγκατάστασή τους εκεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΘΕΜΑ: , ,

Σημαντική υπενθύμιση:
Τα δημοσιευμένα άρθρα ενδέχεται να έχουν υποστεί τροποποίηση της αρχικής πηγαίας τους μορφής, γεγονός που αποσκοπεί στην -κατά το δυνατόν- πληρέστερη, έγκυρη, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων.