Το οκτάδραχμο του Μόσση επιστρέφει στην Ελλάδα!
Να επιστραφεί στην Ελλάδα, απεφάνθη ελβετικό δικαστήριο
Ο δρόμος για την επιστροφή του εξαιρετικά σπάνιου ασημένιου αρχαίου νομίσματος στην Ελλάδα, ανοίγει από ελβετικό δικαστήριο.
Σύμφωνα με την απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου, το σπανιότατο οκτάδραχμο κρίθηκε ως προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας που εξήχθη παράνομα από την χώρα μας και προσφέρθηκε παράνομα (προς πώληση) στο εξωτερικό, εξήγησε ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην υπόθεση, Ηλίας Μπίσιας. Η απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του νομίσματος, προσθέτει.
Οι ελβετοί εισαγγελείς είπαν ότι το νόμισμα έχει κατασχεθεί ενώ, παράλληλα, αναμένεται μια νομικά δεσμευτική απόφαση σχετικά με τις συνθήκες ανακάλυψής του, από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία αφορά όλες τις αρχαιότητες της, ως κρατικής περιουσίας.
Το νόμισμα, ένα ασημένιο οκτάδραχμο που βρέθηκε στη βόρεια Ελλάδα, υπολογίζεται ότι κυκλοφόρησε γύρω στο 480 π.Χ., από τον σχετικά άγνωστο θράκα ηγεμόνα της περιοχής της αρχαίας Βισαλτίας, Μόσση, την εποχή της δεύτερης αποτυχημένης εισβολής των Περσών στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τιβέριος, είπε πως κομμάτια νομισμάτων του Μόσση είναι πολύ σπάνια. "Υπάρχουν ελάχιστα νομίσματα που κόπηκαν με τ' όνομά του", δήλωσε ο Μ.Τιβέριος. "Τα οκτάδραχμα ήταν βαριά μονίσματα που χρησιμοποιήθηκαν για συναλλαγές μακρινές, συνήθως για μισθούς μισθοφόρων, γι' αυτό και είναι τόσο σπάνια στην Ελλάδα".
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το οκτάδραχμο άλλαξε χέρια μέσα από εταιρείες off shore και τελικά πωλήθηκε, το 2009, για 100.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 82.000 ευρώ). Το νόμισμα είχε κατασχεθεί από τις ελβετικές αρχές, με ελληνικό αίτημα και στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμφθηκε στη ελβετική δικαιοσύνη. Το όνομα του προσώπου που πούλησε το νόμισμα στην συλλεκτική εταιρία δεν έγινε γνωστό. Διώξεις έχουν ασκηθεί και από τις ελληνικές αρχές.
ΘΕΜΑ: ΜΟΣΣΗΣ