Στη Μεσολακκιά Σερρών, ο τάφος της Ρωξάνης;

Unknown | 18.9.12 |

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


Μπροστά σε μια τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μπροστά σε μια τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη στον χώρο της Μακεδονίας πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε τοποθεσία στην περιοχή της Μεσολακκιά Σερρών του Δήμου Αμφίπολης.

Το μεγάλο μυστικό που κρύβεται στο εσωτερικό της αφορά στον εντοπισμό των τάφων της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του υιού τους, Αλέξανδρου Δ’.

Οι προσπάθειες για ανασκαφές στην περιοχή είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου τρία χρόνια και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2009, ωστόσο είχαν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από το καλοκαίρι, οι προσπάθειες εντάθηκαν και εδώ και δύο μήνες οι ενδείξεις είναι σοβαρές για την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της συζύγου και του διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Συγκρατημένοι, αλλά αισιόδοξοι οι αρχαιολόγοι

«Πρόκειται για έναν περίβολο μοναδικό στο είδος του, καθώς ούτε στη Βεργίνα ούτε αλλού στον ελλαδικό χώρο έχει εντοπιστεί κάτι ανάλογο», δήλωσε η κυρία Περιστέρη. 
«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε συγκεκριμένο, αφού δεν έχουμε στα χέρια μας κάτι περισσότερο, παρά μόνο ενδείξεις, ιστορικές πηγές και όσα μεταφέρουν από γενιά σε γενιά οι κάτοικοι της περιοχής», δήλωσε η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη.

Πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας προσφέρει ο Δήμος Αμφίπολης και συνεργεία του. 

Εφόσον οι εικασίες γίνουν πραγματικότητα, θα πρόκειται πέρα από μια τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα αναδεικνύεται ο πολιτιστικός και ιστορικός πλούτος.

Η Ρωξάνη ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που γεννήθηκε περί το 341 π.Χ., στην Βάκτρια (τότε Ανατολική Περσία, τώρα βόρειο Αφγανιστάν). Ύστερα από την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον Αλέξανδρο και σε ηλικία 14 ετών, παντρεύτηκε τον μεγάλο στρατηλάτη, το 327 π.Χ. Ο γάμος τους είχε πολιτική σκοπιμότητα για τον εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει ερωτευμένος. Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ’ μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, στη Βαβυλώνα, το 323 π.Χ.. Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους την Ρωξάνη και το γιο της, οι οποίοι έπεσαν θύματα άγριας δολοφονίας, το 311 π.Χ., μετά από εντολή του βασιλιά Κασσάνδρου. Τα αίτια των δολοφονιών ήταν για να σφετεριστεί τον θρόνο του βασιλείου, μια και ο 12χρονος Αλέξανδρος Δ’ ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας.

Οδηγός της Κ. Περιστέρη σε αυτό το εγχείρημα ήταν ο πρώτος ερευνητής του χώρου, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε επιχειρήσει ανασκαφές από το 1965 μέχρι τον θάνατο του το 1985.

Δημήτρης Μπουντάς


ΘΕΜΑ:

Σημαντική υπενθύμιση:
Τα δημοσιευμένα άρθρα ενδέχεται να έχουν υποστεί τροποποίηση της αρχικής πηγαίας τους μορφής, γεγονός που αποσκοπεί στην -κατά το δυνατόν- πληρέστερη, έγκυρη, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων.