Θάνος Βερέμης
Βερέμης Αθανάσιος (Θάνος)
καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαφορετικές εκδοχές για τους πιθανούς «ενοίκους» του επιβλητικού τάφου της Αμφίπολης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, διατυπώνουν οι επιστήμονες, ενώ μια εξ αυτών κάνει λόγο για ενδεχόμενη σύνδεση του μνημείου, με το Δημήτριο Πολιορκητή, τον ιδρυτή της αρχαίας Δημητριάδας.
Την ενδιαφέρουσα αυτή σκέψη-υπόθεση διατύπωσε, με κάθε επιφύλαξη, ο καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ.
Εκφράζοντας μια σκέψη που προέκυψε μετά από συζήτηση με ειδικούς του χώρου, ο κ. Βερέμης ανέφερε ότι ενδεχομένως ο Δημήτριος Πολιορκητής, όταν έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, θέλησε να τιμήσει τον πατέρα του, τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, ο οποίος ήταν μεγάλος στρατηγός του Αλεξάνδρου που είχε πέσει στην Ιψώ της Φρυγίας και παρότι ήταν γέρων 81 ετών, πολεμούσε στο πεδίο της μάχης σαν παλικάρι.
Η παραπάνω υπόθεση, εκπορεύεται από το γεγονός ότι ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης είναι ένα μεγάλο μνημείο, το οποίο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως «βασιλικό» και ανήκει σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος είχε δόξα, όπως μαρτυρά το λιοντάρι κι όλα τα επιμέρους στοιχεία, που παραπέμπουν σε στρατιωτική δόξα και οικονομική ευμάρεια.
Παράλληλα, δεν είναι γνωστό πού ετάφη ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος ήταν -όπως προαναφέρθηκε- πατέρας του Δημητρίου του Πολιορκητού. Σύμφωνα, εξάλλου, με την άποψη που διατυπώνεται, όταν ο Δημήτριος Πολιορκητής έγινε κύριος της Μακεδονίας, είναι πιθανόν ότι επιθύμησε να τιμήσει αναλόγως τον πατέρα του -όπως έκανε αργότερα ο δικός του γιος- ο Αντίγονος Γονατάς, ο οποίος ανήγειρε ηρώο στη Δημητριάδα, προς τιμή του πατέρα του, Δημητρίου Πολιορκητή.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κοινή θέση των επιστημόνων είναι ότι η πορεία των αρχαιολογικών ερευνών, θα δώσει σαφή απάντηση στο γρίφο.
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΩΠΑ & ΘΕΣΕΙΣ