Αλέξ. Κοχλιαρίδης: Τα Ελγίνεια της Αμφίπολης

Unknown | 7.9.14 |

Έκλεβαν θησαυρούς και τους πουλούσαν

Μόνιμος στόχος αρχαιοκαπήλων η περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης

Ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου


Έφυγε από τη σκιά των αρχαιολογικών χώρων της Βεργίνας της Πέλλας και των γειτονικών Φιλίππων και τα όσα αποκαλύπτονται είναι απίστευτα. Συνταξιούχος αρχαιοφύλακας της Αμφίπολης φανερώνει τα "κρυφά" μυστικά του τόπου και των πολιτών: "Συνηθισμένο φαινόμενο η αρχαιοκαπηλία και η τυμβωρυχία στην περιοχή μας δυστυχώς. Πολλοί πλέον δεν είναι εν ζωή. Τι να λέμε ονόματα; Έχουν παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα" σημειώνει ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης που κατά τη διάρκεια της 30ετούς υπηρεσίας του ήρθε πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο ακόμα και με συμπατριώτες του που επιζητούσαν αρχαίους θησαυρούς για να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα.

Συμπατριώτης του φέρεται να ήταν και ο αγρότης που, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, έπεσε πάνω στο μοναδικής αξίας και ομορφιάς μακεδονικό στεφάνι που από την Αμφίπολη κατέληξε στο Λος Άντζελες μέσω Γερμανίας και Αυστρίας. Το στεφάνι κατασκευάστηκε από το ίδιο εργαστήριο με το στεφάνι του Φιλίππου Β' που βρέθηκε στη χρυσή λάρνακα στον τάφο του στη Βεργίνα.

Συνδέθηκε δε με ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας που έδρασαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, με ιθύνοντα νου τον Ιταλό αρχαιοπώλη Νίνο Σαβόκα.

Έχοντας Έλληνες συνεργάτες, ο Σαβόκα ήρθε σε επαφή με τον αγρότη που του παρουσίασε ως πειστήριο μια φωτογραφία έχοντας στο κεφάλι του το χρυσό στεφάνι. Ο σερραίος λαθρανασκαφέας ήταν σκληρός διαπραγματευτής στην τιμή κάτι που εξόργισε τον Σαβόκα. Τελικά το αγόρασε, με το αντίτιμο να παραμένει άγνωστο, και το στεφάνι κατέληξε στο αρχαιοπωλείο που διατηρούσε στο Μόναχο, αναζητώντας επίδοξους αγοραστές, λάτρεις της αρχαίας τέχνης. Ενώ για πολλά χρόνια είχε μείνει στα αζήτητα, με τη μεσολάβηση δύο Ελλήνων και τη βοήθεια ενός Σέρβου, το στεφάνι κατέληξε στο Μουσείο Γκετί των ΗΠΑ, έναντι 1.150.000 δολαρίων, τον Ιούλιο του 1993.

Οι ενέργειες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού βοήθησαν στον επαναπατρισμό του το 2007.
Μπορεί το μακεδονικό στεφάνι της Αμφίπολης να επέστρεψε στην Ελλάδα, ωστόσο δεκάδες άλλα ευρήματα που προέρχονται από την ίδια περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν στις προθήκες Μουσείων και ιδιωτικών συλλογών, αλλά και σε ιστοσελίδες δημοπρασιών στο διαδίκτυο.













Τα "Ελγίνεια" της Αμφίπολης

* Χρυσό επιστόμιο (6ου αιώνα π.Χ.)

* Ασημένιο πλακίδιο (6ου αιώνα π.Χ.)

* Ορειχάλκινο δαχτυλίδι (6ου αιώνα π.Χ.)

* Μια σπείρα το ένα άκρο της οποίας καταλήγει σε ελικοειδές τμήμα

* Ορειχάλκινη καρφίτσα (6ου αιώνα π.Χ.)

* Κεραμικό αγγείο (6ου αιώνα π.Χ.)

* Μελαμβαφές κεραμικό κύπελλο (6ου αιώνα π.Χ.)

* Μαχαίρι (μήκους 18 εκατ.)

* Πήλινο ειδώλιο του Αττυος να παίζει σύριγγα με τα πόδια σταυρωτά)

* Πήλινο ειδώλιο του Αττυος, καθισμένου σε βράχο

* Πήλινο ειδώλιο νεαρού ερωτευμένου Αττυος

* Δύο ζευγάρια αρχαίων χρυσών ενωτίων (400 - 350 π.Χ.)

* Χρυσό πλακίδιο με κείμενο των γνωστικών (2ος - 3ος αιώνας μ.Χ.)

* 850 νομίσματα από την Αμφίπολη



ΘΕΜΑ: ,

Σημαντική υπενθύμιση:
Τα δημοσιευμένα άρθρα ενδέχεται να έχουν υποστεί τροποποίηση της αρχικής πηγαίας τους μορφής, γεγονός που αποσκοπεί στην -κατά το δυνατόν- πληρέστερη, έγκυρη, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων.