Πρόταση ένταξης της Αμφίπολης στην UNESCO

Unknown | 3.9.14 |


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει διαδικασία ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco. Πεποίθηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πως με τις ραγδαίες εξελίξεις στον Τύμβο Καστά, ο νομός μας μπορεί να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας, αφού γίνουν συντονισμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης. 

Σημείωσε, επίσης, πως είχε έρθει σε επαφή πριν από έναν χρόνο, με την υπεύθυνη της UNESCO στις Σέρρες, Κατερίνα Εμμανουηλίδου, χωρίς ωστόσο να έχουν προβεί, μέχρι σήμερα, σε κάποιες ενέργειες.

Πλέον, όπως ανέφερε η κα. Εμμανουηλίδου, επιτροπή επιστημόνων θα ετοιμάσει τον φάκελο της σχετικής πρότασης που θα υποβληθεί στην UNESCO, όπου και θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία σχετικά με την Αμφίπολη.


Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Να θυμίσουμε πως η Ελλάδα έχει συνυπογράψει, από το 1981, τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση, υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους, από την αρχιτεκτονική μνημείων και των οικισμών, μέχρι τις διατροφικές συνήθειες.

Η UNESCO με την καθιέρωση του θεσμού των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς θέλησε να προστατεύσει και να αναδείξει μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρους με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία.

Το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO, ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος, το 1986. Ο κατάλογος έκτοτε αυξήθηκε εντυπωσιακά. Σήμερα, περιλαμβάνει δεκαεπτά μνημεία σε όλη τη χώρα:

1. Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες (1986)
2. Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως Αθηνών (1987)
3. Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών (1987)
4. Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)
5. Άγιον Όρος – Άθως (1988)
6. Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
7. Μετέωρα (1988)
8. Παλαιοχρηστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)
9. Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά (1989)
10. Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας (1989)
11. Αρχαιολογικός χώρος Δήλου (1990)
12. Μονή Δαφνίου, Μονή Όσιου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)
13. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Σάμου (1992)
14. Αρχαιολογικός χώρος Αιγών (Βεργίνα) (1996)
15. Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)
16. Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή Αγ.Ιωάννη Θεολόγου, Σπήλαιο Αποκαλύψεως Πάτμου (1999)
17. Παλαιά Πόλη Κέρκυρας (2007)



ΘΕΜΑ:

Σημαντική υπενθύμιση:
Τα δημοσιευμένα άρθρα ενδέχεται να έχουν υποστεί τροποποίηση της αρχικής πηγαίας τους μορφής, γεγονός που αποσκοπεί στην -κατά το δυνατόν- πληρέστερη, έγκυρη, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων.