Όλγα Παλαγγιά: Πολυάνδριο 1ου αι., όχι και τόσο σπουδαίου!
Η καθηγήτρια αρχαιολογίας κα Όλγα Παλαγγιά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτιμά πλέον ότι ο πυρήνας του τάφου είναι Μακεδονικός, αλλά οι υπερδομές με τα "μεγάλα" ευρήματα σαφώς μεταγενέστερες.
Δηλαδή, πως από πάνω στήθηκε το πιο πλούσιο και εντυπωσιακό ύστερο ελληνιστικό - ρωμαϊκό μνημείο. Μάλιστα, είπε ότι αν βγάλουν τα μάρμαρα Θάσου που είναι μεταγενέστερα, θα βρουν πιθανόν και άλλες μακεδονικές τοιχογραφίες.
«Πριν μπει στον τάφο η κυρία Περιστέρη, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, δήλωσε ότι ήταν ο Δεινοκράτης ο δημιουργός του τάφου», πρόσθεσε η κ. Παλαγγιά μιλώντας και στην τηλεοπτική εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, ενώ τόνισε ότι ο τάφος «βαπτίζεται» μακεδονικός για πολιτικούς λόγους. «Οι Μακεδονικοί τάφοι σφραγίζονται όλοι από μία μεγάλη πόρτα μαρμάρινη, μέχρι στιγμής στην Αμφίπολη δεν έχουμε βρει καμία πόρτα», εξήγησε η κ. Παλαγγιά.
Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο.
Όσον αφορά τον ένοικο, ανέφερε ότι "είναι πολυάνδριο", δηλαδή είναι θαμμένοι πολλοί: "στην αρχή έβαλαν πολλούς νεκρούς στον τάφο. Μετά, δεν μπορούσαν να βάλουν άλλους και έσκαψαν παρακάτω, όπου βρέθηκε ο κιβωτιόσχημος".
Σημείωσε, όμως, ότι ο τάφος δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξανδρο και τους στρατηγούς του και τόνισε ότι ο τάφος είναι πιθανόν για κάποιον πολίτη του τέλους του 4ου ή και 3ου πχ αιώνα. "Δεν είναι και τόσο σπουδαίος ο συγκεκριμένος τάφος, έχουν βρεθεί και άλλοι ανάλογοι και μάλιστα στην ίδια την Αμφίπολη", τόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ.. Έλληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι. Και αν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα τότε σίγουρα κατασκευάστηκε μέχρι το 280 π.Χ, ή την περίοδο που ήταν οι Ρωμαίοι στην Ελλάδα», δήλωσε η κ. Παλαγγιά.
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΩΠΑ & ΘΕΣΕΙΣ