Κ.Τασούλας: «Το ΑΠΘ σκανάρει τον Καστά»

Unknown | 6.11.14 |


Στο επόμενο βήμα, αυτό της τρισδιάστατης απεικόνισης του τύμβου Καστά, πέρασαν οι εργασίες στην Αμφίπολη, αφού από χθες, έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή, η ομάδα του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε τη γεωφυσική έρευνα, με τη μέθοδο της διασκόπησης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Γρηγόρη Τσόκα, (στο Τομέα Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας) και εκτός απροόπτου σε μία με δύο εβδομάδες περίπου, θα πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα. Η εκτίμηση είναι ότι με αυτό το βήμα ερχόμαστε πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών του μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης.

Στόχος της έρευνας είναι να «επικαιροποιήσει» τις παλαιότερες μετρήσεις τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών, όσο και του ΤΕΙ Σερρών και με πιο σύγχρονες μεθόδους να αποτυπώσει και να επεξεργαστεί στην συνέχεια τα δεδομένα σχετικά με το τι κρύβεται κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που είναι στην διάθεση του www.xronometro.com, φαίνεται ότι υπάρχει ένα υπόγειο οικοδόμημα, το οποίο περιλαμβάνει υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους δίνοντας την εντύπωση ενός υπόγειου λαβύρινθου. Η επιστημονική μελέτη αναλαμβάνει δράση για να αποκαλύψει όλα τα κρυμμένα μυστικά και στην συνέχεια με τη γνώση αυτών, να επιχειρήσει η ανασκαπτική σκαπάνη να προσδιορίσει τα σημεία στα οποία θα πραγματοποιήσει τομές για να φέρει στο φως όλα αυτά τα πιθανολογούμενα ευρήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την ενεργή εμπλοκή και των «θετικών επιστημών» στο ανασκαφικό έργο της Αμφίπολης, διευρύνεται ακόμη περισσότερο η διεπιστημονική ομάδα που έχει συστήσει το ΥΠΠΟΑ και εμπλουτίζεται και με άλλους επιστημονικούς τομείς που έρχονται να συνεισφέρουν στο έργο της μεγάλης ανακάλυψης του αιώνα. Είναι κατανοητό ότι όλα αυτά ωθούν την συγκεκριμένη ανασκαφή στην πρωτοπορίας της αρχαιολογικής και επιστημονικής έρευνας και αναμένεται το έργο αυτό να προσφέρει γνώσεις που θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ανασκαφές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσόκα τις προηγούμενες ημέρες προς ΜΜΕ η διασκόπηση, ουσιαστικά η «ακτινογραφία» του τύμβου θα γίνει εξωτερικά, από τον ταφικό περίβολο αλλά δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και η ανασκαφή στο ταφικό μνημείο για μια εκ των έσω μέτρηση.

Σε αυτή την έρευνα που ξεκίνησε δεν σημαίνει ότι όλα θα εξελιχθούν απρόσκοπτα, καθώς, μπορεί να υπάρξουν εμπόδια που θα δυσκολέψουν το έργο, ένα από αυτά είναι το βάθος που βρίσκονται οι προς εντοπισμό δομές, η πυκνότητα των στρωμάτων ή ακόμη και ο «θόρυβος» που δημιουργείται από φυσικά φαινόμενα, με κίνδυνο να δώσουν λάθος εικόνα. Στόχος του κ. Τσόκα και της ομάδας του είναι να γίνει απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου,  χώμα και λίθινες κατασκευές.

Η ομάδα θα βεβαιωθεί πρώτα για την ποιότητα των σημάτων που θα συλλέξει, κατά πόσο υπάρχει ή όχι σφάλμα και στο τέλος κάθε ημέρας θα γίνεται μια πρώτη επεξεργασία οπότε και θα έχουνε μία εικόνα σε αδρές γραμμές και με βάση αυτή θα καθορίζουν και τα επόμενα βήματά τους. Στην συνέχεια για το σύνολο των μετρήσεων θα υπάρχει περαιτέρω επεξεργασία στο εργαστήριο του ΑΠΘ για την έκδοση των αποτελεσμάτων.


Ο υπουργός Πολιτισμού στον «Ελεύθερο Τύπο»

Όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», χθες έγιναν οι πρώτες δοκιμές από την ομάδα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι εργασίες της θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Να θυμίσουμε πως ο κ. Κ.Τασούλας επελέγη να είναι ο κύριος ομιλητής, στον νομό Σερρών, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αφορμή και αντικείμενο -φυσικά, οι ανασκαφές στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης!


Στόχος της αξονικής να διαπιστωθεί αν ο τύμβος κρύβει τάφους 

Η «αξονική» του τύμβου Καστά θα γίνει μέσω γεωμαγνητικής ή γεωφυσικής διασκόπησης. Στόχος της ακτινογραφίας, το να διαπιστωθεί αν στον τύμβο Καστά βρίσκονται και άλλοι τάφοι ή αυτός που ανασκάπτεται τώρα είναι ο μοναδικός, αλλά και το να μελετηθούν οι τρόποι παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο τάφος που έχει βρεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του μεγέθους του τύμβου (είναι διπλάσιος από αυτόν της Βεργίνας, στον οποίο είχαν βρεθεί περισσότεροι του ενός τάφοι) ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί εκεί να κρύβονται και άλλα... μυστικά. Είτε μακεδονικοί, είτε άλλοι τάφοι, και μάλιστα κοντά σε αυτόν που τώρα ανασκάπτεται.

«Μέχρι σήμερα η ανασκαφή στο μνημείο έχει προχωρήσει σε βάθος 25 μέτρων», επισημαίνει ο κ. Τασούλας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», σε έναν τύμβο που η περίμετρός του «έχει μήκος εκατοντάδες μέτρα». Πριν από μερικές ημέρες, άλλωστε, πηγή του υπουργείου Πολιτισμού σημείωνε ότι «δεν μπορεί να μην υπάρχει άλλος τάφος, σε 500 μέτρα περίβολο».


Η πρώτη δοκιμή 

Τώρα, το αν ο τύμβος Καστά κρύβει και άλλα μυστικά θα το δείξει η γεωμετρική ή γεωφυσική έρευνα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΑΠΘ. «Το ενδιαφέρον είναι η συνεργασία μας με το Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας - Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε τρισδιάστατη αποτύπωση του τύμβου. Το πρόγραμμα του Πολυτεχνείου θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Χθες, έγιναν οι πρώτες δοκιμές στην περιοχή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας. 


Μυστήριο τι κρύβει ο τύμβος 

Πάντως, κάποιοι άλλοι αρχαιολόγοι κρατούν και κάποιες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων τάφων στον τύμβο Καστά, σημειώνοντας ότι ίσως η αρχική πρόθεση ήταν να γίνουν εκεί και άλλες ταφές, όμως για κάποιους λόγους δεν έγιναν. Άρα, η συγκεκριμένη ταφή ίσως αποδειχθεί η μοναδική. 

Σημειώνεται ότι στον λόφο Καστά, εκτός από τον μακεδονικό τάφο που ήδη ανασκάπτεται, έχει βρεθεί στην κορυφή του και ένα νεκροταφείο της Εποχής του Σιδήρου και το οποίο είχε εν μέρει ανασκαφεί από τον Δημήτρη Λαζαρίδη. 

Πάντως, αν χρειαστούν νέες ανασκαφές, τον λόγο θα πρέπει να λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο συζητά τις αιτήσεις για συστηματικές ανασκαφές. 


Πώς προχωρά η ανασκαφή 

Παράλληλα, πάντως, ολοκληρώνεται και η ανασκαφή στον ήδη γνωστό τάφο με τους τρεις θαλάμους. Οι εργασίες των αρχαιολόγων επικεντρώνονται στην αφαίρεση χωμάτων από το όρυγμα στον τρίτο θάλαμο. «Το σκάψιμο συνεχίζεται, δεν γνωρίζουμε προ το παρόν πού φθάνει το όρυγμα», λέει ο υπουργός Πολιτισμού, αποφεύγοντας να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφική διαδικασία.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα βρεθεί κάτι και τι θα είναι αυτό», σημειώνει και προσθέτει: «Ποιος από όλους αυτούς που σήμερα μιλάνε μας είχε πει για Καρυάτιδες, για τα βάθρα τους, για το ψηφιδωτό, γι' αυτά τα υπέροχα μαρμάρινα θυρόφυλλα; Αυτή η θύρα ζυγίζει 3,5 τόνους και έχει πάχος 17 εκ. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά».

Σε ερώτηση της εφημερίδας για το πώς θα χαρακτήριζε το μνημείο, ο κ. Τασούλας απάντησε: «Θα το χαρακτήριζα απαράμιλλο»


Εχει γίνει «αξονική» και στο παρελθόν 

Πάντως, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται τομογραφία στον τύμβο Καστά. Η επιστημονική ομάδα Πολυμενάκου-Παπαμαρινόπουλου-Λιόση-Κουκούλη είχε ερευνήσει και παλαιότερα τον λόφο Καστά.

Τώρα, όμως, κρίνεται απαραίτητο να γίνει ξανά αξονική στον τύμβο, καθώς έχει ελαττωθεί το ύψος του και προσφέρεται για πιο αξιόπιστες γεωλογικού τύπου μελέτες.



ΘΕΜΑ: ,

Σημαντική υπενθύμιση:
Τα δημοσιευμένα άρθρα ενδέχεται να έχουν υποστεί τροποποίηση της αρχικής πηγαίας τους μορφής, γεγονός που αποσκοπεί στην -κατά το δυνατόν- πληρέστερη, έγκυρη, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων.