Μ.Παπαγρηγοράκης: Θα αναδομήσουμε το πρόσωπό του

Unknown | 13.11.14 |

Τα μυστικά του σκελετού της Αμφίπολης

Ένας ειδικός απαντά σε ερωτήσεις για τις πληροφορίες που μπορεί να δώσει η έρευνα στον σκελετό της Αμφίπολης


Γιάννης Δεβετζόγλου  


Ο σκελετός θα μιλήσει. Και μάλιστα πολύ σύντομα. Θα μας πει την ηλικία, την αιτία θανάτου, το φύλο, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές του αλλά και τις ασθένειες που είχε περάσει ο νεκρός. Η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία που εφαρμόζεται, πλέον, σε ελληνικά εργαστήρια, δεν σταματούν σε τόσο… απλά πράγματα. «Μπορούμε να αναδομήσουμε και το πρόσωπό του, ακριβώς όπως κάναμε με τη Μύρτιδα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πλέον ειδικός, καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης. 


Ο ειδικός επιστήμονας εφαρμόζει σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό αυστηρά άσηπτες συνθήκες, στα εργαστήρια της Μοριακής Νευροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από την ερευνητική ομάδα του. 


Ο ίδιος απαντά σε ερωτήσεις για την αξία και το μέλλον του ευρήματος.

Τι πληροφορίες μπορεί να μας δώσει ο σκελετός;
Το πρώτο που μπορούμε να μάθουμε μόλις τον δούμε είναι εάν είναι άνδρας ή γυναίκα. Αυτό μπορούμε να το προσδιορίσουμε με «μια ματιά» από τα οστά της λεκάνης. Εάν δεν υπάρχουν αυτά τα οστά, μπορούμε να μάθουμε το φύλο από το κρανίο (τα στοιχεία του κρανιο-προσωπικού συμπλέγματος).

Την εποχή που έζησε και την ηλικία θανάτου;
Για να βρούμε τη χρονολογία που πέθανε θα κάνουμε τεστ με ενεργό άνθρακα. Τα αποτελέσματα χρειάζονται περίπου έναν μήνα, ίσως και λιγότερο. Ακολούθως και προσδιορίζοντας την ηλικία θανάτου από τα οστά μπορούμε να μάθουμε και πόσο έζησε.  

Με πόση ακρίβεια μπορούμε να τα προσδιορίσουμε;
Με απόκλιση ενός έτους, δηλαδή με απόλυτη ακρίβεια όταν μιλάμε για τόσα χρόνια πίσω.

Μπορούμε να μάθουμε και την αιτία θανάτου;
Ναι. Αυτό θα γίνει με ανάλυση γενετικού υλικού (DNA) που θα πάρουμε είτε από τον πολφό των δοντιών (εάν υπάρχουν), διαφορετικά θα γίνει εξαγωγή DNA από τα οστά. Σε αυτήν την περίπτωση τα αποτελέσματα χρειάζονται περίπου δύο μήνες.

Ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος για να εξεταστεί ένας σκελετός;
Από τον σκελετό λαμβάνουμε μόνο δείγμα και το υπόλοιπο μπαίνει στην ειδική μονάδα συντήρησης που διαθέτει το ΤΕΙ Αθήνας (μονάδα συντήρησης που ασχολείται αποκλειστικά με το σκελετικό υλικό). Αυτό για να το κρατάμε αποστειρωμένο σε ειδική συσκευασία, ώστε να μη μολυνθεί.

Πόσο ευαίσθητος είναι δηλαδή ένας σκελετός;
Εάν για παράδειγμα αγγίξει κάποιος τον συγκεκριμένο με γυμνά χέρια, τότε θα έχουμε πρόβλημα με την ανάλυση DNA, διότι θα μπερδευτούν τα γενετικά υλικά. Η μεταφορά του σκελετικού υλικού θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο που να μην το αγγίξουν ανθρώπινα χέρια και τον μολύνουν.

Μπορείτε να αναδομήσετε το πρόσωπο;
Εάν υπάρχει κρανίο, φυσικά και μπορούμε να αναδομήσουμε πρόσωπο και να δώσουμε τη μορφή, όπως ακριβώς έγινε με τη Μύρτιδα.

Πότε θα έχουμε ασφαλείς απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα;
Σε λιγότερο από δύο μήνες, ίσως και σε έναν αν γίνουν διαδικασίες εξπρές.

Θα χρειαστεί να στείλουμε δείγμα ή τον σκελετό στο εξωτερικό;
Οχι. Τα πάντα μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα.




ΘΕΜΑ:

Σημαντική υπενθύμιση:
Τα δημοσιευμένα άρθρα ενδέχεται να έχουν υποστεί τροποποίηση της αρχικής πηγαίας τους μορφής, γεγονός που αποσκοπεί στην -κατά το δυνατόν- πληρέστερη, έγκυρη, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων.