Αγγ.Κοτταρίδη: Οι Καρυάτιδες, ο ασύλητος τάφος και οι αρχαιολόγοι!
Η Κοτταρίδη «αδειάζει» Περιστέρη, Ντ. Κινγκ για Αμφίπολη
Με καυστική γλώσσα η υπεύθυνη των ανασκαφών των Αιγών αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε όσους είπαν ότι ο τάφος είναι ασύλητος και ανήκει στην οικογένεια του Αλεξάνδρου
Βολές της Αγγελικής Κοτταρίδη που «έδειχναν» την υπεύθυνη της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, αλλά και τους αρχαιολόγους που έχουν εκφραστεί δημοσίως αναφέροντας ότι στον τάφο βρίσκεται μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκτοξεύτηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, 12 Ιανουαρίου, στον Ιανό. Η διευθύντρια της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Αγγ. Κοτταρίδη, αμφισβήτησε, επίσης, τη χρονολόγηση του τάφου από την ανασκαφέα του «κατεβάζοντάς» την από τα τέλη του 4ου στις αρχές του 2ου αιώνα. Ξεχωριστά σχόλια, τέλος, η κυρία Κοτταρίδη επεφύλαξε για τους ξένους αρχαιολόγους Ντόροθι Κινγκ και ΄Αντριου Τσανγκ που έχουν κάνει δηλώσεις για το μνημείο του τύμβου Καστά:
«Γνωρίζω πολλούς αρχαιολόγους, ξένους, όχι Έλληνες. Κανείς απ’ αυτούς δεν βγήκε (δημοσίως) να πει τίποτα (για το μνημείο). Κάποιοι τύποι, όπως μια Ντόροθι Κινγκ κι ένας ΄Αντριου Τσανγκ (μίλησαν… Δεν υπάρχουν επιστημονικά. Δεν έχουν γράψει τίποτα αυτοί οι άνθρωποι. Είναι παγκοσμίως άγνωστοι. Και ξαφνικά έγιναν, από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μεγάλοι αστέρες».
«Αν πω ότι ο τάφος είναι ασύλητος έχω πρόβλημα ως επιστήμονας»
Η Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία έχει συνεργαστεί για χρόνια ως βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου, κατεξοχήν αρχαιολόγος πεδίου με ανασκαφές και έρευνες που έχουν επίκεντρο τις Αιγές, «καυτηρίασε» όσους έχουν κάνει κατά καιρούς δηλώσεις ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι ασύλητος – μεταξύ αυτών και η Κατερίνα Περιστέρη: «…Θέλω να βρω έναν ασύλητο τάφο, αλλά αν βρίσκω τον τάφο κι έχει μια “τρύπα” εκεί πάνω, το ξέρω από τις 10 Αυγούστου ότι είναι συλημένος ή τουλάχιστον έχω 95% πιθανότητες να είναι συλημένος και 5% να είναι ασύλητος. Αν επί 4 μήνες λέω στους δημοσιογράφους και στον κόσμο ότι είναι ασύλητος, έχω πρόβλημα ως επιστήμονας. Δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου τί λέει η πολιτική ηγεσία. Πρέπει να ξεχωρίζεις τί είναι η επιθυμία σου…», ανέφερε η Αγγελική Κοτταρίδη στο πλαίσιο των «Απρόβλεπτων Συναντήσεων» του Ιανού και της συνομιλίας της με τη Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Σύμφωνα με την κυρία Κοτταρίδη που από το 1991 είναι υπεύθυνη για τις ανασκαφές και τα έργα στήριξης των Αιγών, «κοινωνιολογικά νομίζω ότι η περίπτωση της Αμφίπολης μας υπέδειξε κάποια όρια. Μας έδειξε τι παθαίνει κανείς όταν κάνει λήψη του ζητουμένου, της ευχής, της υπόθεσης και κάνει την υπόθεση δεδομένο. Η υπόθεση ότι εκεί είναι η οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακή για τον κόσμο, αλλά για να το πεις αυτό πρέπει να έχεις πολύ ισχυρά στοιχεία όταν ξέρεις ότι είναι οπουδήποτε αλλού πλην εκεί. Όταν το κάνεις και δεν το στηρίζεις έχεις πρόβλημα… Αν εγώ αρχίσω να κάνω δηλώσεις πριν βρω ένα μνημείο ότι αυτό είναι ο τάφος της Ρωξάνης ή του Μέγα Αλέξανδρου γιατί αυτός ο τύμβος είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει, κι αυτός ο τύμβος δεν είναι καν τύμβος, μάλλον έχω πρόβλημα».
Κατέβασε τη χρονολόγηση στις αρχές του 2ου αι.: "κλειδί", οι Καρυάτιδες
Η αίσθηση της κυρίας Κοτταρίδη -που σημειωτέον, δεν έκανε δημοσίως «αποτίμηση» της Αμφίπολης, ως σήμερα- είναι ότι το μνημείο χρονολογείται 100 – 150 χρόνια αργότερα από την επίσημη χρονολόγηση που έχει δώσει η ανασκαφέας. Χαρακτηριστικό στοιχείο γι’ αυτή την εκτίμηση είναι οι Καρυάτιδες: «Αυτές τις Καρυάτιδες -(εκτός κι) αν μου φέρει κάποιος στοιχεία- δεν μπορώ να τις “βάλω” στον 4ο αι», είπε.
Η μάχη για τη χρονολόγηση
Η μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ επιστημόνων που καταγράφηκε με τη χρονολόγηση της Αμφίπολης πυροδοτήθηκε από την καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Όλγα Παλαγγιά, η οποία οδηγήθηκε στην υπόθεση ότι το μνημείο δεν είναι μακεδονικό και συγκεκριμένα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π. Χ. αιώνα, όπως πιστεύεται από την ανασκαφική ομάδα, αλλά είναι ρωμαϊκό, ανήκει στον 1ο αιώνα π. Χ. και μάλιστα συνδέεται με τη μάχη των Φιλίππων. Η κ. Παλαγγιά οδηγήθηκε σ' αυτή την υπόθεση από την μελέτη της γλυπτικής του μνημείου, κυρίως από τις Καρυάτιδες. Η αλήθεια είναι ότι με την άποψή της αυτή η κυρία Παλαγγιά δεν ήρθε σε αντίθεση μόνο με την ανασκαφέα, αλλά και με την πλειονότητα των αρχαιολόγων που παρακολούθησαν τις εξελίξεις και που συμφώνησαν με τη χρονολόγηση της Κατερίνας Περιστέρη.
Η θέση αυτή δεν άργησε να προκαλέσει τη μήνη της Κατερίνας Περιστέρη. «Ο τάφος είναι μοναδικός και δεν είναι ρωμαϊκός»: λίγα εικοσιτετράωρα μετά, η Κατερίνα Περιστέρη ξέσπασε κατά συναδέλφων της που χρονολόγησαν το μνημείο από μακριά και από φωτογραφίες. Επέμενε ότι ο τάφος είναι μακεδονικός και ανάγεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι π.Χ. Οι βολές της «έδειξαν» ευθέως την καθηγήτρια Όλγα Παλαγγιά που μίλησε για την κατ’ εκτίμηση χρονολόγηση του τύμβου Καστά στους ρωμαϊκούς χρόνους -μεταξύ άλλων και στο TheTOC.gr.
Πυρά και κατά του Μιχάλη Λεμφατζή
Η κυρία Κοτταρίδη δεν λησμόνησε να «περιποιηθεί» και τον αρχιτέκτονα, Μιχάλη Λεμφατζή, στενό συνεργάτη της Κατερίνας Περιστέρη: «Ο αρχιτέκτονας που δούλεψε στην ανασκαφή έκανε μια υπόθεση – μια ενδιαφέρουσα υπόθεση - ότι υπήρχε εκεί πάνω το λιοντάρι της Αμφίπολης. Αυτό είναι υπόθεση δεν είναι δεδομένο. ‘Όταν αρχίζεις να μετράς μεγέθη με το Λιοντάρι, τότε έχεις πρόβλημα. Δεν το έχεις αποδείξει. Το έχεις, απλώς, υποθέσει…».
Ποιο, κατά την κυρία Κοτταρίδη είναι το θετικό στοιχείο της πολυσυζητημένης ανασκαφής; «Το ενδιαφέρον με την Αμφίπολη που νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε ως θετικό όλοι οι αρχαιολόγοι είναι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτά τα πράγματα. Κι αν κάτι έχω πει είναι ότι εκεί … δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Εγώ δεν θέλω να βρω νεκρό τον Αλέξανδρο, δεν με νοιάζει να βρω κόκαλα διασκορπισμένα. Ξέρουμε τι συνέβη με τον τάφο του Αλέξανδρου. Ο όχλος της Αλεξάνδρειας ρήμαξε το Σαραπείο, τη Βιβλιοθήκη και προφανώς και τον τάφο του Αλέξανδρου, γιατί κάπου εκεί στο τέλος του 4ου αιώνα χάνεται (από τις πηγές). Προτιμώ να αναζητώ τη ζωντανή του μνήμη…».
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΩΠΑ & ΘΕΣΕΙΣ