Guardian: Οι ανασκαφές της Αμφίπολης επηρεάζουν το Σκοπιανό

Unknown | 11.11.14 |

Το μυστικό του τάφου και ο "πόλεμος" Ελλάδας - Σκοπίων για Μέγα Αλέξανδρο και Μακεδονία

- Δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian συνδυάζει την διαμάχη για το όνομα με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη
- Υπάρχουν Σκοπιανοί που θεωρούν ότι αυτή η αίσθηση μεγαλομανίας έχει μετατρέψει τη χώρα τους σε ένα μίνι Λας Βέγκας
- Αύριο στη Νεα Υόρκη ξεκινά ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό


Πόσο μπορεί να επηρεάζουν οι ανασκαφές της Αμφίπολης το Σκοπιανό; Αρκετά, υποστηρίζει η Guardian σε νεο δημοσίευμα. Προσπαθεί μάλιστα να περιγράψει τόσο από την πλευρά των Σκοπιανών όσο και από την πλευρά των Ελλήνων πως αντιμετωπίζεται το θέμα. 
Και αν στην Ελλάδα αγωνιούμε να μάθουμε ποιος βρίσκεται θαμμένος τελικά μέσα στον τάφο της Αμφίπολης, στα Σκόπια η αγωνία είναι ακόμα μεγαλύτερη και αυτό εκδηλώνεται με τεράστια αγάλματα και αποθέωση του κιτς, με κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου...

Γράφει η Guardian: «Ήταν το 2011, όταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι τοποθέτησε ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα που έχουν φιλοτεχνηθεί για τον Μέγα Αλέξανδρο στον κόσμο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πλέον έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας εντολή να τοποθετηθούν σε εξέχουσα θέση σε ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας».

"Όλα αυτά τα εκθέματα είναι ανεκτίμητης αξίας για τη χώρα μας και αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", σημείωσε τον περασμένο μήνα στα εγκαίνια του μουσείου. 
Υποστηρίζει ότι το μνημειώδες οικοδόμημα κοστίζει 500 εκατομμύρια ευρώ και πως θα συμβάλει στην ανύψωση του πνεύματος των συμπατριωτών του, το ένα τρίτο των οποίων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και είναι μεταξύ των φτωχότερων ανθρώπων στην Ευρώπη. 

Οι αξιωματούχοι, βέβαια, δεν αρνούνται πως το κτίριο έχει και έναν ακόμα σκοπό. Να κερδίσουν πόντους στη μακροχρόνια μάχη για το όνομα της Μακεδονίας. Οι Έλληνες, σύμφωνα με τη Guardian, έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η επιθυμία των γειτόνων τους να διεκδικήσουν την ονοματολογία και τη χρήση συμβόλων που συνδέονται με αυτό συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις. 

Σε αυτά τα 23 χρόνια, ο Μέγας Αλέξανδρος έχει κυριαρχήσει στη διαμάχη. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι αποτελεί την αδιάψευστη απόδειξη των ελληνικών διαπιστευτηρίων της Μακεδονίας και τα Σκόπια πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής τους ταυτότητας ως ηγέτης μιας αυτοκρατορίας που ενσωμάτωσε την περιοχή και επεκτάθηκε ως την Ινδία. 

Η ένταση έχει οξυνθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές εν μέσω μάλιστα των ανασκαφών στον τάφο της Αμφίπολης που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιέχει τον τάφο ενός εκ των συγγενών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Υπάρχουν μάλιστα Σκοπιανοί που θεωρούν ότι αυτή η αίσθηση μεγαλομανίας έχει μετατρέψει τη χώρα τους σε ένα μίνι Λας Βέγκας. 

"Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να προσβάλονται. Εμείς είμαστε προσβεβλημένοι", σημείωσε ο Sasho Ordanoski, πολιτικός αναλυτής και σφοδρός επικριτής των απροκάλυπτων εθνικιστικών πολιτικών του Νίκολα Γκρουέφσκι. 
"Τα Σκόπια έχουν γίνει η πρωτεύουσα του κιτς στην Ευρώπη σε αρχιτεκτονικό και πολιτικό στυλ. Το όλο πράγμα αποπνέει κακογουστιά και υπήρξε μια τεράστια οικονομική καταστροφή. Μοιραζόμαστε το ίδιο έδαφος της ιστορικής αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχουμε χτίσει το μεγαλύτερο άγαλμα για τον Μέγα Αλέξανδρο στον κόσμο. Αν μη τι άλλο, η Αθήνα θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη", υπογράμμισε. 

Από την άλλη πλευρά, στην Αθήνα εκτιμούν ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί η διαφορά, με ορισμένους να εκτιμούν πως οι ελληνικές αρχές έχουν προτείνει τη συμβιβαστική λύση του ονόματος "Άνω Μακεδονία". 

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει πως οι απεσταλμένοι από τα δύο κράτη θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. 

Ωστόσο, οι οιωνοί δεν φαίνονται καλοί, με τον Νίκολα Γκρουέφσκι να σημειώνει πως είναι μακριά από μια λύση.



ΘΕΜΑ:

Σημαντική υπενθύμιση:
Τα δημοσιευμένα άρθρα ενδέχεται να έχουν υποστεί τροποποίηση της αρχικής πηγαίας τους μορφής, γεγονός που αποσκοπεί στην -κατά το δυνατόν- πληρέστερη, έγκυρη, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων.