Αγεωγράφητοι οι Sunday Times!

Unknown | 1.12.14 |

Προκλητικοί ή αδαείς;

«Η Αμφίπολη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Μακεδονία»


Βασίλης Τσακίρογλου

Χθεσινό φύλλο της ιστορικής βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κράτος των Σκοπίων, σαν «Μακεδονία» - Τι γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας από την Αθήνα, Ανθή Καρασάββα

Μία ακόμη ευκαιρία να διδάξουν μια «νεωτερική» γεωγραφία των Βαλκανίων βρήκαν οι Sunday Times. Σε δημοσίευμα σχετικά με τις τελευταίες ειδήσεις περί την ανασκαφή της Αμφίπολης, η βρετανική εφημερίδα στο χθεσινό της φύλλο αναφέρεται, όχι μόνο στα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και στη σημασία τους για τις σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων. Αναφέρεται, δε, στο κράτος των Σκοπίων, σαν «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, η ανταποκρίτρια της ιστορικής βρετανικής εφημερίδας από την Αθήνα, Ανθή Καρασάββα, γράφει ότι «τα υπολείμματα [του νεκρού] αποκαλύφθηκαν νωρίτερα κατά τον τρέχοντα μήνα [Νοέμβριο], μέσα σε μια θολωτή κατασκευή η οποία σχημάτιζε έναν από τους ιερούς θαλάμους εντός ενός τεράστιου τάφου, περίπου 375 μίλια [603,5 χλμ] βόρεια των Αθηνών, κοντά στα σύνορα με τη Μακεδονία».

Το σύντομο άρθρο (1/4 της -μεγάλου μεγέθους- σελίδας) έχει τίτλο «Τάφος που ανακαλύφθηκε στην καρδιά της γης του Αλεξάνδρου κάνει τους Έλληνες να 'τρώγονται' από αγωνία [has Greeks agog]». Από το κείμενο της κυρίας Καρασάββα σταχυολογούμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

» Το ταφικό μνημείο, θαμμένο κάτω από τους αμμώδεις λόφους [sic] του Καστά, έχει παρουσιαστεί από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ ενώ τον έχουν επισκεφτεί διασημότητες [sic] και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός, ο οποίος προφανώς ενθουσιάστηκε στην προοπτική να δώσει δημοσιότητα σε κάποια καλά νέα καθώς πασχίζει να ανοικοδομήσει την ισοπεδωμένη οικονομία της χώρας».

» Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε την περιοχή ως βάση από την οποία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις, νικώντας τους Πέρσες, εισβάλλοντας στην Ασία και την Αίγυπτο και δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου. Ωστόσο, από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει γίνει αντικείμενο διαμφισβήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες».

» Η αποκάλυψη των υπολειμμάτων ήρθε μετά από την επιβεβαίωση, τον προηγούμενο μήνα, ότι οστά που είχαν βρεθεί σε μια άλλη ανασκαφή, 40 μίλια [64,5 χλμ] μακριά ανήκουν στον πατέρα του Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο Β' -ένα εύρημα το οποίο άρπαξε αμέσως η κυβέρνηση προκειμένου να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Μακεδονίας ότι ο Αλέξανδρος είναι κομμάτι της δικής της ιστορίας και όχι της ελληνικής». 

Η Ανθή Καρασάββα κλείνει το άρθρο της για την Αμφίπολη παραθέτοντας τη δήλωση του κ. Χρήστου Κεχαγιά, καθηγητή κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών: «[Το μνημείο της Αμφίπολης] αναζωογονεί τις ελπίδες των Ελλήνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι, παρά τον σκληρό τους αγώνα για να επιβιώσουν, υπάρχει ένα ιερό δισκοπότηρο που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δόξας και δύναμης».

Ως έγκριτη και αντικειμενική εφημερίδα, οι Sunday Times του Λονδίνου, ίσως θα έπρεπε να ενημερώσουν το κοινό τους για ένα άλλο γεγονός που σχετίζεται με την Αμφίπολη και που αποκαλύφθηκε το Σάββατο, κατά την παρουσίαση των δεδομένων της ανασκαφής στην Αθήνα: Την «ελγινείων» διαστάσεων, θρασεία και αδιάντροπη απόπειρα ενός βρετανικού εκστρατευτικού σώματος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου να αρπάξει 1.000 αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, μαζί με το θεόρατο άγαλμα του Λέοντα, από τη γη της Αμφίπολης. 

Πιθανώς, θα ενδιέφερε τους Βρετανούς αναγνώστες να μάθουν ότι, εάν τα εχθρικά πυρά δεν βύθιζαν τις φορτωμένες με τα αρχαία μάρμαρα αγγλικές φορτηγίδες, κάποιο από τα μουσεία του Λονδίνου θα ήταν σημαντικά πιο πλούσιο σε -κλεμμένους- ελληνικούς θησαυρούς. 


ΘΕΜΑ:

Σημαντική υπενθύμιση:
Τα δημοσιευμένα άρθρα ενδέχεται να έχουν υποστεί τροποποίηση της αρχικής πηγαίας τους μορφής, γεγονός που αποσκοπεί στην -κατά το δυνατόν- πληρέστερη, έγκυρη, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων.