Μ.Τιβέριος: «Δεν έχει ταφεί μέλος βασιλικής οικογένειας...»
Μέλη επιφανούς οικογένειας της Αμφίπολης είναι ένα πιθανό σενάριο για τους 5 σκελετούς του τύμβου Καστά σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, κ. Τιβέριο.
«Δεν πιστεύω ότι αυτός ο τάφος σχετίζεται με μέλος βασιλικής οικογένειας», λέει στο TheTOC ο Μιχάλης Τιβέριος, σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα για τον τάφο της Αμφίπολης τα οποία έφερε στο φως η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που ανέλαβαν τη μακροσκοπική μελέτη του οστεϊκού υλικού του ταφικού μνημείου. Ο ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός, Μιχάλης Τιβέριος, θεωρεί ότι στον τάφο μπορεί να είναι θαμμένα μέλη επιφανούς οικογένειας της Αμφίπολης.
Ταφές μελών βασιλικών οικογενειών μόνο σε πρωτεύουσες
Ποιο είναι το κύριό του επιχείρημα; Ότι η ταφή μελών βασιλικών οικογενειών γινόταν μόνο στην πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους, την Πέλλα, ή στην παλιά πρωτεύουσα τις Αιγές (σύγχρονη Βεργίνα), όχι, όμως, στην Αμφίπολη η οποία προσαρτήθηκε στο Μακεδονικό κράτος μόλις την εποχή του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Γιατί αποκλείονται τα σενάρια Ολυμπιάδας, Ρωξάνης, Αλέξανδρου Δ΄και Νέαρχου
Ως εκ τούτου, ο καθηγητής αποκλείει εντελώς το σενάριο στον τάφο της Αμφίπολης να βρίσκεται μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και για την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, που τόσο ακούστηκε ότι μπορεί να είναι θαμμένη εκεί; «Δεν πιστεύω πως μπορεί να είναι η Ολυμπιάδα, διότι η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε (δια λιθοβολισμού) στην Πύδνα, κι αν κάποιος έκανε αργότερα για την Ολυμπιάδα μια βασιλική ταφή, θα γινόταν στις Αιγές, στην Πέλλα, όχι στην Αμφίπολη», απαντά ο κύριος Τιβέριος.
Και το σενάριο να βρίσκεται εκεί θαμμένη η σύζυγος του στρατηλάτη, Ρωξάνη, με τον γιο τους, Αλέξανδρο Δ΄ δεν μπορεί να υποστηριχθεί, πλέον από τον κύριο Τιβέριο (ένα σενάριο που μεταξύ άλλων είχε διατυπώσει και ο ίδιος ως υπόθεση εργασίας), διότι η Ρωξάνη πέθανε σε ηλικία πολύ μικρότερη από την ηλικία των 60 ετών που «έδειξε» ο σκελετός της γυναίκας του τάφου.
Τα νέα δεδομένα «ακυρώνουν» κατά τον κ.Τιβέριο και το σενάριο του να βρίσκεται εκεί ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος αν, όντως, η κύρια νεκρή του τάφου είναι η γυναίκα ηλικίας 60 ετών.
Είναι συνηθισμένος ο αριθμός των 5 νεκρών σε Μακεδονικούς τάφους
Δεδομένου του ότι στην Αμφίπολη βρέθηκε -μέχρι τώρα- το σκελετικό υλικό 5 ανθρώπων, είναι, άραγε, συνηθισμένος ο αριθμός των 5 νεκρών σε Μακεδονικούς τάφους; «Ναι, είναι και με το παραπάνω συνηθισμένος σε οικογενειακούς τάφους. Είναι ένα πιθανό σενάριο και οι 5 νεκροί του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης να σχετίζονται μεταξύ τους», λέει ο κ. Τιβέριος, ο οποίος, ωστόσο, ζητά κι άλλα ανασκαφικά δεδομένα για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Πρέπει να μας πουν, πού βρέθηκαν τα οστά κι αν υπήρχαν κι άλλα ευρήματα όπως κεραμική
«Πρέπει η κυρία Περιστέρη να μας δώσει πληρέστερη έκθεση των ανασκαφών. Να μας πει που βρέθηκε η τόσο μεγάλη ποσότητα του οστεολογικού υλικού διότι – αν θυμάμαι καλά – μας μίλησαν για σκελετό μόνο τις τελευταίες μέρες της ανασκαφής. Είχε διατυπωθεί ότι βρέθηκε μισός μέσα, μισός έξω του τάφου…Τώρα που βρέθηκαν 550 οστά, οστά ανθρώπων, οστά ζώων κ.λ.π. θα χρειαζόμουν περισσότερα ανασκαφικά δεδομένα, καθώς επίσης και τα τυχόν συνευρήματά τους για να τοποθετώ περαιτέρω», μας λέει ο κ. Τιβέριος.
Θα πρέπει οπωσδήποτε μαζί με το οστεϊκό υλικό να υπάρχουν κι άλλα ευρήματα, όπως κεραμεική που να λύσει πολλά από τα ερωτήματα
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει οπωσδήποτε μαζί με το οστεϊκό υλικό να υπάρχουν κι άλλα ευρήματα, όπως κεραμεική που να λύσει πολλά από τα ερωτήματα τα οποία γεννούν τα ευρήματα της ανασκαφής. «Περιμένω ανασκαφικές εκθέσεις από τον αρχαιολόγο που ήταν υπεύθυνος για τις ανασκαφές αυτές. Χρειάζομαι πολύ περισσότερο υλικό. Που βρέθηκαν τα οστά, σε τι βάθος, σε τι ακριβώς σημείο, σε τι περιβάλλον κ.τ.λ.», λέει ο κ. Τιβέριος.
Ο κ. Τιβέριος «κατεβάζει» τη χρονολόγηση του τάφου στο πρώτο μισό του 3ου αι.
Σχετικά με τη χρονολόγηση του τάφου (την οποία η ανασκαφική ομάδα τοποθετεί στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι), ο κ. Τιβέριος την «κατεβάζει» λίγο λέγοντας μας ότι «μπορεί να είναι και στο πρώτο μισό του 3ου αι.». Κι όσο για τη ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 θα μας αποκαλύψει, όπως λέει, τη σειρά με την οποία πέθαναν οι «ένοικοι» του τάφου. «Αυτές οι εξετάσεις, ωστόσο, δεν προσφέρουν ακριβή χρονολόγηση αλλά χρονολόγηση με ένα εύρος 50 – 100 χρόνων, ανάλογα με τις μεθόδους που χρησιμοποιηθούν. Μα και οι δημοσκοπήσεις των εκλογών, άλλωστε, δεν έχουν ένα “συν” κι ένα “πλην”»…;
Κατερίνα Λυμπεροπούλου
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΩΠΑ & ΘΕΣΕΙΣ