Η Κ.Περιστέρη επίκεντρο στην Ομογένεια

Unknown | 27.9.15 |

Ζωηρό και αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Ομογένειας για την Αμφίπολη

Η Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος Αυστραλίας με ανακοίνωση της στηρίζει την προσπάθεια του έργου της Κατερίνας Περιστέρη, καταγγέλλοντας παράλληλα όσους την επικρίνουν. Την ίδια ώρα η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής θέτει στον Αλέξη Τσίπρα, θέμα για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών.
«Συγχαίρουμε, στηρίζουμε και αισθανόμαστε υπερήφανοι για το έργο της κυρίας Περιστέρη εκφράζοντας αισθήματα χαράς σε ολόκληρη την επιστημονική της ομάδα . Καταγγέλλουμε δε κάθε αρχαιολόγο, φορώντας τον μανδύα του επιστήμονα, επιχειρεί να αμφισβητήσει το έργο της βάζοντας την υπογραφή του σε δήθεν πορίσματα. Ανάλογες ενέργειες αποτελούν για τον Απόδημο Ελληνισμό αθέτηση υποχρεώσεων έναντι του Ελληνικού Έθνους το οποίο κλήθηκαν να υπηρετήσουν», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, στην ανακοίνωση της Παμμακεδονικής Ένωσης Ελλάδος Αυστραλίας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χατζής, Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής στη προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ελληνική Πρεσβεία της Νέας Υόρκης θα θέσει ως θέμα τη συνέχιση των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά.
«Για μας η συνέχιση της ανασκαφής είναι όνειρο ζωής. Πιστεύουμε όσα ισχυρίζεται η Κατερίνα Περιστέρη και κανέναν άλλον. Εδώ στην Αμερική όποιος αρχαιολόγος επιτεθεί σε συνάδελφο του και αν οι ισχυρισμοί του αποδειχθούν αναληθείς, τότε σκίζει το πτυχίο του και αποχωρεί από το χώρο των επιστημόνων. Ας το δούμε αυτό επιτέλους και στην Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γραμματέα του Διεθνούς ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος Στέλιου Κυριμλή.
«Αυτό το μνημείο πρέπει να Διεθνοποιηθεί, δεν ανήκει μόνο στην Αμφίπολη αλλά σε ολόκληρη την Οικουμένη είναι υποχρέωσης μας να το αναδείξουμε όπως ο Παρθενώνας που ανήκει σε όλο τον κόσμο. Οι ανασκαφές πρέπει να συνεχιστούν σε ολόκληρο τον τύμβο για να μάθουμε τη συνέχεια. Ως ομογένεια είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αρκεί να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να συνεργαστούμε».

Στο μεταξύ αποστάσεις από την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα της ανασκαφής της Αμφίπολης φαίνεται ότι παίρνει ο Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος. «Εγώ ακούω μόνο τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της ανασκαφής και δεν ξέρω για Ρωμαϊκά πορίσματα που λένε άλλοι» δήλωσε στο HELLAS RADIO στη Νέα Υόρκη. «Μιλάμε για ένα μνημείο μοναδικό παγκόσμια κληρονομιάς. Είναι ευχάριστο το ότι υπάρχουν και άλλα ευρήματα στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει η ανακάλυψη και προχωράμε περαιτέρω». Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει ευθέως στη ερώτηση του Δημήτρη Φιλιππίδη, εάν η νέα κυβέρνηση στηρίξει τη συνέχιση των ανασκαφών στον τύμβο Καστά. «Οι αρχαιολόγοι πάντα θέλουν να διαφυλάξουν τα ευρήματα τους και οι δήμαρχοι να εκμεταλλευτούν για την περιοχή τους την ανάπτυξη. Πρέπει να προχωρήσουμε να δούμε τι άλλο υπάρχει στην περιοχή. Εγώ πάντως ακούω μόνο τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της ανασκαφής».

Αυτά συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες εκτός Ελλάδας, ενώ στη Θεσσαλονίκη δέκα καθηγητές που διδάσκουν σε ελληνικά σχολεία στη Μελβούρνη και στην Αδελαίδα, περιμένουν να παρακολουθήσουν με αγωνία την ομιλία της Κατερίνας Περιστέρη για να μεταφέρουν σε 12.000 μαθητές την εμπειρία τους. Τις ημέρες αυτές, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, ενώ η παρουσία τους στην εκδήλωση αποτελεί γι αυτούς το πλέον σημαντικό γεγονός.

Βίκυ Μαρινέλη Εκπρόσωπος Υπουργείου Παιδείας Αυστραλίας:
«Θέλουμε να δούμε τη συνέχεια της ιστορίας .Το ενδιαφέρον στην εκπαιδευτική κοινότητα της Αυστραλία είναι πολύ μεγάλο Και εμείς μεταφέρουμε με το ίδιο πάθος στα παιδιά όσα μαθαίνουμε για την ανασκαφή της Αμφίπολης. Στόχος είναι να μεταδώσουμε καθετί ελληνικό. Και τέτοιες εκδηλώσεις και όπως και τα προγράμματα του ΑΠΘ στα οποία συμμετέχουμε σας τιμούν ιδιαίτερα».

Στέλιος Αργυρόπουλος:
«Θα παρακολουθήσουμε την ομιλία της Κατερίνας Περιστέρη και όλα θα τα μεταφέρουμε στα σχολεία. Θα θέλαμε κάποια στιγμή να κάνουμε ένα μεγάλο συνέδριο για την Αμφίπολη Η Αυστραλία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία και για μας η ιστορία μας είναι ένα πάρα πολύ βασικό θέμα. Στα σχολεία μας μιλάμε συνεχώς για την Αρχαία Ελλάδα. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά την κουλτούρα τους και αυτό είναι που κάνεις τους νέους μας πάρα πολύ υπερήφανους και αυτό θέλουμε να περάσουμε κυρίως στα παιδιά δευτέρας και τρίτης γενιάς».

Θεοδώρα Ψαθιά:
«Τα παιδιά της ομογένειας πρέπει να αγαπήσουν την πατρίδας μας. Να ξέρουν από πού έχουν έρθει. Είμαι πολύ παθιασμένη με την αρχαία ιστορία και την Ελληνική γλώσσα. Τα παιδιά μας διψάνε να μάθουν για τα αρχαιολογικά ευρήματα που προσθέτουν στον πολιτισμό μας πολλά στοιχεία».


του Γιώργου Ροδάκογλου



ΘΕΜΑ: ,

Σημαντική υπενθύμιση:
Τα δημοσιευμένα άρθρα ενδέχεται να έχουν υποστεί τροποποίηση της αρχικής πηγαίας τους μορφής, γεγονός που αποσκοπεί στην -κατά το δυνατόν- πληρέστερη, έγκυρη, λεπτομερή και αντικειμενική καταγραφή των στοιχείων.